OpenUtilities

Közműhálózatok tervezése, karbantartása, elemzése

 

A Bentley OpenUtilities termékcsalád átfogó eszköztárat biztosít közműhálózatok tervezéséhez és nyilvántartásához egységes térinformatikai környezetben. A tervezési és nyilvántartási eszközök alapját is a MicroStation és a Bentley Map szoftverek adják, így a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés feladatait is egységes eszköztárral és adatformátumban lehet megvalósítani. Mivel az OpenUtilities Designer tervezési modul és az OpenUtilities Map térinformatikai modul is közös, egységes adatbázist használ, így az üzemeltetés során végrehajtott karbantartási, bővítési projektek tervezése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, valamint kizárhatók a rossz alapadatok miatti tervezési hibák. Ez a kivitelezés során jelentős költségmegtakarítást jelent.

 

A Bentley OpenUtilities termékcsalád tagjai:

 

Bentley OpenUtilities Designer

 

A Bentley OpenUtilities Designer szoftver elektromos, gáz, ivóvíz, szennyvíz és távhő hálózatok műszaki és költségtervezését oldja meg nagy pontossággal. A vezetékek nyomvonalának tervezése kiviteli terv pontossággal hajtható végre a MicroStation szerkesztő eszközeinek köszönhetően. Az építési költségek számítása a nyomvonal tervezésével egyidejűleg történik, így a tervezők rögtön a leggazdaságosabb megoldást választhatják. A kivitelezés végrehajtását beépített munkairányító rendszer segíti.  Az informatikai költségek csökkenthetők a tejesen integrált OpentUtilities Map térinformatikai modul használatával, de a szoftver más, meglévő GIS rendszerrel is együtt tud működni. A munkairányító modul adatai ugyanígy integrálhatók már meglévő vállalati munkairányítási rendszerekbe. Beruházások esetén részleges költségtervezést is meg lehet valósítani: munkaerő tervezéssel, anyag és felszerelés költségek beiktatásával. Ezek a lehetőségek nemcsak a hatékony tervezést segítik elő, de így a költségvetést is kontrollálni lehet. A projektek státusza és előrehaladása nyomon követhető egy irányító felületen keresztül, melyekről jelentéseket is lehet készíteni.

 

Néhány fontosabb szolgáltatása: 

 • Közmű hálózatok tervezése és elemzése.
 • Közműhálózatok szabályrendszerének konfigurálása, modellezése egyszerű eszközökkel a vállalati szabványok alapján.
 • Integráció munkairányítási rendszerekkel.
 • Költség- és anyag-elemzés, becslés és kimutatások készítése új hálózatrészek tervezése során vagy hálózat-felújítások alkalmával.
 • Munkafolyamatok tervezése és a folyamatok jóváhagyásának menedzselése.
 • Tervek verziókezelése és szinkronizálása a GIS rendszerrel.
 • Elektromos hálózatok és közvilágítás tervezése.
 • Gázhálózatok és katódvédelem tervezése.
 • Vízhálózatok, szennyvízhálózatok és csatorna elvezető rendszerek tervezése.
 • Távhőhálózatok tervezése.
 • Hálózati adatok és térképek karbantartása, teljes és egységes GIS rendszer felépítése és kezelése.

 

 

 

Bentley OpenUtilities Map

 

A Bentley OpenUtilities Map szoftver egy közmű-nyilvántartási térinformatikai rendszer elektromos, gáz, víz, szennyvíz és távhő hálózatok üzemeltetéséhez. Költséghatékony eszköz a hálózati modell elkészítéséhez és folyamatos karbantartásához. Az üzemeltetés hatékonyságát növelik beépített szolgáltatásai, mint például a hálózatbejárás, szivárgás kimutatás, tervezett szolgáltatás kimaradás. A beágyazott Bentley Map szoftvernek köszönhetően pontos hálózati térképek lekérdezése, karbantartása és publikálása nagymértékben javítja az üzemeltetési biztonságot. Az alkalmazásban létrehozott adatok más GIS és CAD rendszerekbe is integrálhatók. A Bentley OpenUtilities termékek átjárhatóságot biztosítanak más formátumú fájlok használata esetében is (SHP. TAB, MIF/MID, CSV, GML, ESRI fájlok). Az objektumok megjelenítése tulajdonságvezérelt, a leíró adatok változtatásával automatikusan változik a megjelenítés is. Az objektum tulajdonságai kiírhatók táblázatos formában, az itt módosított adatok is konzisztensen változtatják a térképi megjelenítést. A formázott munkarajzok automatizált nyomtatását könnyen használható párbeszéd-ablak segíti.

 

Néhány fontosabb szolgáltatása:

 • Csökkenti az informatikai költségeket a hálózati modell egységes térinformatikai kezelésével.
 • Az előre definiált adatmodellek alkalmazása csökkenti a térinformatikai rendszer fejlesztési költségeit.
 • Csökkenti a hálózati veszteségeket a szivárgások kimutatásával.
 • Az igényekhez és a vállalati mérethez rugalmasan igazítható térinformatikai rendszer csökkenti a bevezetési és üzemeltetési költségeket.
 • Gyorsan és egyszerűen használható eszközök a hálózati változások átvezetéséhez.
 • Gyorsabb és pontosabb döntéshozatal a hálózatelemző és kimutatás készítő eszközök használatával.
 • Tervezett karbantartások során a szolgáltatásból kieső fogyasztók listázása. 

 

Bentley OpenUtilities PowerView

 

A Bentley OpenUtilities PowerView egy korszerű, költséghatékony alkalmazás a közműhálózati adatok és térképek megtekintésére, vizsgálatára és jelölésére. Térinformatikai, térképi adatokkal dolgozó vállalatoknál, szervezeteknél mindig nagyszámú munkahelyen szükséges az adatok elérése, lekérdezése, elemzése és esetenként nyomtatása. A rendszer kiépítésének és fenntartásának költségeit jelentősen csökkentheti, ha ezekhez egy úgynevezett „vékony kliens” telepíthető, mint amilyen a Bentley OpenUtilities PowerView szoftver is. A szoftver online és offline üzemmódban is használható, így kiváló eszköze a terepi munkavégzésnek is.

 

Néhány fontosabb szolgáltatása:

 • Pontos hálózati adatokat biztosít a szerelőknek, hálózatellenőröknek, műszaki átvevőknek.
 • Kiegészítő információk rögzítése a „redline” funkcióval, akár a terepen is.
 • Naprakész hálózati adatok elérhetősége bárhol, bármikor.
 • Gyorsabb és pontosabb döntéshozatal a hálózatelemző és kimutatás készítő eszközök használatával.
 • Csökkenti a hálózati veszteségeket a szivárgások kimutatásával.

 

Felhasználói körök:

 • Közmű üzemeltető cégek
 • Önkormányzatok

 

Kapcsolódó oldalak: 

Bentley OpenUtilities Designer

Bentley OpenUtilities Designer termékismertető

Bentley OpenUtilities Map

Bentley OpenUtilities Map termékismertető

Bentley OpenUtilities PowerView

Bentley OpenUtilities PowerView termékismertető

Bentley Map Mobile

Víz és szennyvíz közmű megoldások

Önkormányzati megoldások

Elektromos és gáz közmű megoldások 

Product Data Sheet