ContextCapture

3D modell készítés fényképekből

 

 

A francia központú Acute3D összesen több mint 25 évnyi fejlesztési munkaóra és két jelentős európai kutatóközponttal történő együttműködés (École des Ponts ParisTech és Centre Scientifique et Technique du Bâtiment) után jelent meg a piacon termékével, amely bármilyen készülékkel (akár egy egyszerű mobiltelefonnal) készített digitális fotóból valóságos térbeli hálót állít elő. A Bentley által történt felvásárlás után az alkalmazás ContextCapture néven érhető el. Ami igazán megkülönbözteti a konkurens szoftverektől az az elképesztő pontosság és feldolgozási kapacitás. Az elmúlt évek referencia munkáiból kiemelkedik Párizs felének modellezése, amihez 142 000 nagyfelbontású fényképet használtak fel, a feldolgozás napi kapacitása pedig 14 km2 volt. Az elérhető pontosság a felvételkészítés technológiájától és a képek felbontásától függ, de egy statikus objektum közeli feldolgozása akár 0,5 cm pontossággal is megoldható.

A ContextCapture segítségével a fotóinkból készíthetünk térbeli hálót, pontfelhőt, ortofotót, digitális felszínmodellt (DSM), de exportálhatjuk OBJ formátumba más szoftverek felé. A MicroStation segítségével a 3D térbeli hálót is felhasználhatjuk a későbbi munkafolyamatok során, mint referenciamodellt. Az elkészült modelleket publikálhatjuk weben keresztül vagy megtekinthetjük az ingyenes Acute3D Viewer-el. A Bentley oldaláról több mintamodell letölthető és megtekinthető (Grác, Párizs), valamint láthatunk néhány példát a 3D modellek webes publikálására is.

 

 

Főbb jellemzői:

 

  • 2D/3D GIS modellek létrehozása: Pontos georeferált térbeli modelleket hozhatunk létre, valamint valós ortofotót készíthetünk légi háromszögeléssel. Az eredményt exportálhatjuk KML, XML és Esri I3S formátumba is, továbbá rendelkezésünkre áll egy SRS adatbázis interfész, melyen keresztül bármilyen GIS rendszerrel kiépíthető a kapcsolat.
  • 3D CAD modellek létrehozása: Az elkészült térmodellből számos CAD szoftverek által kezelt formátumot állíthatunk elő, úgy mint térhálót, digitális magassági modellt (DEM), digitális terepmodellt (DTM), pontfelhőt. A MicroStation és a többi Bentley szoftver eredeti formában tudja kezelni az előállított térmodellt.

  • Pontos térbeli helymeghatározás: Automatikusan georeferálhatjuk a 3D modellt koordinátával rendelkező illesztőpontok és GPS címkék bevonásával.  
  • Változatos forrásadatok: Adatgyűjtő eszközünk lehet a mobiltelefontól a speciális légi/földi adatgyűjtő rendszerig bármilyen képrögzítő eszköz. 
  • Elemzés, mérés a térmodellen: Az ingyenes megjelenítő szoftverrel is pontos távolságokat, területeket és térfogatokat mérhetünk a modellen, megspórolva az ismételt kiszállást a helyszínre.
  • Automatikus légiháromszögelés: Csak be kell töltenünk a ContextCapture-rel a fotókat és a rendszer automatikusan beazonosítja azok relatív pozícióját és irányát. Majd emberi beavatkozás nélkül felépíti a 3D háromszöghálót és elvégzi a fényképek ráfeszítését a hálóra létrehozva a pontos és valósághű térmodellt. 

 

Kapcsolódó oldalak:

ContextCapture

ContextCapture Center

Acute3D Viewer

ContextCapture modellek

ContextCapture Product Data Sheet

 

Ha érdeklődik a technológia iránt, vagy szeretné kipróbálni, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!