Térinformatikai felhasználó tanfolyam

A tanfolyam időtartama: 3 nap, napi 8 óra

Előképzettség: CAD alapok tanfolyam

Szoftverek: Bentley Map PowerView, Bentley Map, igény szerint Bentley Map Mobile és Bentley OpenUtilities

 

1. Térinformatikai rendszerek. Mire használható a térinformatika?

Nyilvántartási rendszerek. A GIS, mint alrendszerek halmaza (adat, szoftver, műveletek, felhasználók). A térinformatika rendszerek szükséges funkciói: adatgyűjtés, adatbevitel, adatelemzés és adatmegjelenítés.

2. A Bentley Map áttekintése

Előfeltételek, első lépések. Az XFM jellemzői, az XFM projekt. Az adatok tárolása. A Geospatial Administrator. A Bentley Map kezelőfelülete.

3. A Bentley Map együttműködő képessége

GIS fájlformátumok áttekintése (ESRI Shapefile, MIF, TAB,GML), használatuk referenciaként. Import beállítási fájlok. Adatok importálása (CSV, ODBC, GML, 3D CAD). Adatok exportálása más GIS formátumokba, i-model-be.

4. A Map Manager

A térkép menedzser. A Map modell eszköz, a Map Manager eszköztár ismertetése. Térképek és raszter képek csatolása. Elemek hozzáadása a térkép modellhez. Térképi állományok kezelése. Beállítási lehetőségek.

5. Elemek elhelyezése és szerkesztése

A parancs menedzser használata. Rajzi elem elhelyezése. A tulajdonság alapú megjelenítés. Méretarányok használata. Rajzelemek, XFM rajzelemek, forrásadat szerkesztése. A térképi elemek vizsgálata. Az objektumok adatainak lekérdezése

6. Tematikus térképek

Tematikus térképek létrehozása, beállítások mentése, tematikus feliratozás.

7. Térinformatikai elemzések

Pufferzónák létrehozása, térbeli elemzések, fedvények készítése.

8. 3D városmodellezés

3D városmodell létrehozása ás módosítása. Test- és tömegmodell. Konvertálás 3D XFM elemmé. Munkavégzés meglévő 3D adatokkal.

9. A nyomtatás előkészítése.

Nyomtatási keret elhelyezése, kereten kívüli megírások kezelése. Kiegészítő koordinátarendszer létrehozása. Hálórács generálása. Keresőháló és vetületi rendszer.

10. A topológia tisztítása és létrehozása

Topológia meghatározása, általános jellemzői. A poligon topológiája. Vonalas hálózat. A topológia tisztítása. A topológia tisztító eszköztára. Dupla elemek, hasonló elemek, vonaldarabkák, rések, túlnyúlások megkeresése. A vonalas elemek csatlakozása, felesleges töréspontjainak eltávolítása (generalizálás). Töréspont beillesztése vonalas elemekbe. A minőség-ellenőrzés. A topológia létrehozása eszköztár eszközei. 

11. Munkavégzés koordinátarendszerekkel

Az elsődleges és a referencia koordinátarendszer. Transzformálás, eltérő koordinátarendszerű fájlok kezelése.

12. Adatbázis kapcsolása.

Előfeltételek. A topológia jóváhagyása. Adatbázis kapcsolat létrehozása a Geospatial Administrator és a Bentley Map programban. Egyedi objektumok csatolása. Több objektum csatolása. Adatbázis kapcsolat másolása objektumok között. A Feature tábla létrehozása az adatbázisban.

13. Adatbázis eszköztárak.

A MicroStation adatbázis eszközei. Adatbázis párbeszédablak. Adatbázis csatolása és a kapcsolat megszüntetése. Az Adatbázis kapcsolat ellenőrzése. Az adatbázis eszköztár. A Bentley Map adatbázis eszközei. Eszköztár közműhálózatok kezelésére (OpenUtilities).