MicroStation CONNECT Edition

 

Megjelent a MicroStation új generációja

 

Az úttörő, új MicroStation verzió, elsőként a CONNECT Edition alkalmazások közül, már minden felhasználó számára elérhető. A verzió a legnagyobb változásokat hozza a V8i 2008-as megjelenése óta, miközben a DGN fájlformátum továbbra is változatlan maradt. A MicroStation a Bentley Systems alkalmazásainak átjárható és léptékezhető asztali platformja, de a továbbiakban, mint modellezési, dokumentálási és vizualizációs szoftvert definiáljuk. Az újdonságok többek között érintik a kezelőfelületet, modellezési eszköztárakat, dokumentáció készítést is.

 

Megújult felhasználói kezelőfelület

 

Az első és legszembeszökőbb változás az indítófelületet és menüfelépítést érinti. A teljes kezelőfelület átgondolásra és megújításra került. Egységes, modern megjelenésű felület került bevezetésre szalagmenükkel, amely már ismerős lehet Microsoft Office és egyéb szoftverekből. Ez érinti a beállítások területét, a szabadszavas keresőt, súgót és billentyűkombinációkat is. Végeredményben a kezelőfelület igazodott a Microsoft sztenderdekhez, miközben továbbra is megtartotta a teljes testre szabás lehetőségét. A V8i verzióban használt eszköztárak használhatóak az új verzióban, és a migráció is megoldott.

 

Virtuális valóság

 

Minden projekt indulása igényli a meglévő állapot felmérését. A projekt méretétől függően ez meglehetősen sok időt és forrást emészt fel. Az elmúlt években a lézerszkennelési, távérzékelési és fotogrammetriai technológiák rohamos fejlődése lényegesen lerövidített ezt az időt, és végeredményként is többet nyújtanak már, mint egy papír alapú dokumentáció.

A Bentley Systems által 2015-ben felvásárolt két cég is ezen a területen tevékenykedik. A ContextCapture alkalmazás segítségével bármilyen készülékkel elkészített digitális fotóból előállíthatjuk a 3D térbeli állapotot, míg a Bentley LumenRT tervezett létesítményünket helyezi el a virtuális térben. Mindkét alkalmazás együttműködik a MicroStation CONNECT Edition-el.

 

Parametrikus modellezés

 

A Connect Edition-el kezdődően a teljes 2D és 3D modellezési eszköztár megújult, és a Siemens PLM Parasolid 3D modellezési alapmagját használja. Ezáltal elérhetővé váltak olyan technikák, amelyek eddig jellemzően csak a gépészeti szoftverekben voltak megtalálhatóak.

 

Dokumentációs központ

 

A rajzi dokumentációk készítésének folyamata is átgondolásra és fejlesztésre került. A V8i verzióban bevezettet Item Sets utódja az Item Type leváltja a korábbi Tag eszközt és ezzel együtt lehetőséget ad a rajzi tartalmak intelligens kezelésére. Az rajzi elem geometriai és kapcsolt adatai az alapját képzik a tulajdonság alapú megjelenítésnek, feliratozásnak, lekérdezésnek, így például a rajzi elem színének, vonalvastagságának, vonaltípusának végleges megváltoztatása nélkül módosíthatom a rajzi megjelenést, szűrések és feltételek alapján.

A fenti fő pontok mellett még az alábbi újdonságok és fejlesztések érhető el a MicroStation CONNECT Editionben, a teljesség igénye nélkül:

  • Továbbfejlesztett vizualizáció (Modo 801, textúrázás)
  • Új nyomtatás beállítások (szerver oldali feldolgozás, több oldalas dokumentációk készítése)
  • RealDWG 2016 és Siemens JT formátumtámogatás
  • Új adminisztrációs lehetőségek (Citrix XenApp és Numecent támogatás, nyelvi csomagok, egyszerűbb konfigurációs szintek)
  • Új táblázat elem, Microsoft EXCEL kapcsolattal
  • Modernizált fejlesztői eszközök (Microsoft VBA 7.1, Visual Studio 2013 támogatás)

 

Bentley videók 

Különleges akció AutoCAD felhasználóknak