Bentley pontfelhő kezelési megoldások

 

Lézerszkennelt pontfelhők hatékony kezelése és feldolgozása

 

Napjaink kétségkívül leggyorsabban fejlődő geodéziai területe a távérzékeléssel végzett felmérés. A már széles körben elérhető lézeres felmérési eszközök gyakorlati használatának szinte csak a képzelet és a feldolgozási technológia szab határt. 

A Bentley System alkalmazásai integrált egységbe foglalják a teljes feldolgozási, kezelési munkafolyamot, biztosítva a hardver – és formátumfüggetlenséget a felhasználó számára. A légi távérzékeléssel végzett felmérések adatai ugyanúgy kezelhetőek, mint a statikus és mobil szkennelési adatok.

 

Nyers állományok feldolgozása

 

Az adatok gyors kezeléséért és az átjárhatóság biztosítása érdekében a Bentley saját POD fájlformátumát használja, mely könnyedén – akár tömeges konverzió útján – előállítható az ingyenes Bentley Pointools POD Creator alkalmazás segítségével. A még tisztítatlan állomány feldolgozására a Bentley Pointools alkalmazás nyújt megoldást. Lehetőségünk van az állományok teljes körű szerkesztésére (pontok és pontcsoportok törlése és szűrése, RGB színezés, CAD fólia alapú osztályozás, transzformáció, állományok egyesítése és darabolása stb.). A már tisztított állományt tovább szerkeszthetjük bármelyik MicroStation alapú alkalmazással vagy exportálhatjuk szabványos külső fájlformátumokba.

 

Digitális modellépítés

 

A felmért állomány által hordozott információkból 2D és 3D modelleket építhetünk a Bentley Descartes segítségével. Az alkalmazás, felhasználva a MicroStation platform nyújtotta előnyöket, széles körű felhasználási lehetőséget nyújt a geometriai elemek kinyerésére, vektorizálására. Az automatikus vonalkövetési és térbeli alakzatok felismerésére szolgáló eszközei jelentősen könnyítik a munkavégzést. A pontfelhő állományból digitális terepmodellt is építhetünk, melyekkel komplex elemzéseket folytathatunk. Lehetőségünk van raszteres és CAD állományokkal közösen hibrid munkafelületen keresztül történő megjelenítésre, szerkesztésre. A végeredményként létrehozott digitális modell tovább hasznosítható más Bentley szoftverekkel, mint pl. AECOsim Building Designer, Bentley Map, OpenRoads, OpenPlant.

 

Állományok kezelése

 

A sokszor akár terrabyte méretű pontfelhő állományok hálózaton keresztül történő kezelésének problémájára, a ProjectWise Point Cloud Streaming alkalmazása nyújt megoldást. Nemcsak a hatékony és ellenőrzött munkavégzést teszi lehetővé, hanem egyedülálló streaming technológiájának segítségével gyorsítja az adatok szerkesztését és mozgatását. A Bentley Pointools és Bentley Descartes alkalmazások segítségével pontfelhő és pontfelhő, illetve pontfelhő és CAD állományok közötti ütközéseket elemezhetünk. Szintén a Bentley Pointools segítségével magas felbontású videókat vághatunk és képeket renderelhetünk pontfelhő állományainkból. A kész állományok megtekintése történhet az ingyenes Bentley Pointools View és Bentley View alkalmazással.