A licenszek és a terméktámogatás fenntartása

Licenszelés

 

2021 január 1.-jén a SELECTserver esetében egy ún. naplemente (sunsetting) időszak veszi kezdetét. A SELECTserver és annak minden szolgáltatása, ideértve a hálózatos licenszhasználatot is, elérhető marad ebben az időszakban. Mindezek ellenére erősen ajánlott minden régebbi Bentley terméket az új, CONNECT Edition (a Subscription Entitlement Services (SES) szerverein keresztül licenszelt) verzióra frissíteni, hogy a szerver leállítása ne érje felkészületlenül egyik felhasználónkat sem. A Bentley Systems már dolgozik a 2021-es év határidőinek és dátumainak újraértékelésén. A SELECTserver teljes leállítása előtt legalább 6 hónappal minden felhasználót értesíteni fog.

A Subscription Entitlement Service (SES) alkalmazásait (CONNECT Edition, SELECTseries10) nem fogja érinteni a változás.

Az olyan szerver vagy kliens alapú szoftverekre nem lesz hatással, mint a ProjectWise CONNECT Edition.

A frissen elkészült Upgrade Guide számos olyan infógrafikát tartalmaz, amelyek a szoftver verziójától függően megmutatják az ideális frissítési lehetőségeket. Amennyiben további kérdései lennének, keressen minket bizalommal a successforce@bentley.com, vagy az info@lti.hu email címen.

MIÉRT INDÍTJA EL A BENTLEY A „SUNSETTING” IDŐSZAKOT?

Mivel a pandémia számos, előre beláthatatlan kihívást hozott az üzleti életbe is, ezért a Bentley Systems további felkészülési időt biztosít felhasználóinak a teljes szerverleállítás előtt.

MILYEN FUNKCIÓI FOGNAK VÁLTOZNI A SELECTSERVER-NEK?

A „sunsetting” időszakban néhány licensz menedzsmenttel kapcsolatos funkció vagy eltávolításra kerül, vagy átkerül a Subscription Entitlement Service (SES) szolgáltatásai közé:

  • SELECTserver adminisztrációs portál - A rendszergazdai portál (selectserver.bentley.com) teljes egészében eltávolításra kerül és a kezelési funkciók átkerülnek az előfizetési szolgáltatások portáljára (Subscription Services Portal: https://subscriptionservices.bentley.com/ ).
  • Checkout korlátozások - A SELECTserver kiszolgálón belüli checkout korlátozások eltávolításra kerülnek és helyébe a SES checkout korlátozások lépnek. A korábban beállított korlátozások elvesznek és a SES-ben újból létre kell hozni azokat. A checkout korlátozások globális/országos szinten és nem az aktiválási kulcs szintjén kerülnek meghatározásra.
  • Licensz checkout - A licensz checkout továbbra is a Desktop License Tool segítségével és a Subscription Services Portal használatával történhet majd.
  • Egyéni aktiválási csoportok (CAG) - A CAG aktiválási kulcsai továbbra is aktiválják a Bentley szoftvereket. Azokat a termékkorlátozásokat, amelyek az adott aktiválási csoportra (CAG) vonatkoztak, újra létre kell hozni, mint allokációs csoportot (Allocation Group) a SES-en belül, majd ezután aktiválási kulcshoz kell társítani.
  • Ideiglenes aktiválási kulcsok - Az ideiglenes aktiválási kulcsok továbbra is aktiválják a szoftvereket, azonban az aktiválási kulcs befejezési dátuma után a kulcs elveszti érvényét. A CAG-okhoz hasonlóan a termékkorlátozásokat is megszüntetik és azokat a jogosultsági csoportokban (Entitlement Group) újra létre kell hozni.
  • Felhasználó-hozzáférési korlátozások - A felhasználó-hozzáférési korlátozások megszűnnek.

SZÜKSÉG LESZ A GÉPEK REGISZTRÁCIÓJÁRA A „SUNSETTING” IDŐSZAKBAN?

Nem.

Az elkövetkezendő időszakban sem a gépek regisztrációjára, sem pedig node lock licenszekre nem lesz szükség ahhoz, hogy a SELECTserver szoftvereit használni lehessen. De a későbbi teljes leállításnál szükséges lesz a gépek regisztrációja.

HOGYAN KERÜLHETŐK EL A SELECTSERVER LEÁLLÍTÁSÁNAK NEGATÍV HATÁSAI?

Ajánlott a szoftverek frissítése SES szerveren keresztül licenszelt verziókra (CONNECT Edition vagy V8i SELECTseries 10).

HOGYAN TARTHATÓ MEG A HÁLÓZATOS LICENSZELÉS?

A szoftverek legújabb verziója (CONNECT Edition) és a SES licenszelés biztosítja a hálózatos licenszelés előnyeit.

MI TÖRTÉNIK, HA A CÉGEMRE JOGILAG KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ SZERZŐDÉS VAN HATÁLYBAN, AMELY MEGKÖVETELI EGY MEGHATÁROZOTT, IDŐSEBB SZOFTVERVERZIÓ HASZNÁLATÁT?

A régebbi alkalmazásverziók továbbra is elérhetők lesznek géphez kötött licenszekkel. A meglévő projektek zavartalan migrációjának biztosítása érdekében bizonyos szoftverek esetén alkalmazható a SELECTseries 10 alkalmazás verzió.

MI TÖRTÉNIK, HA FOLYAMATBAN VAN AZ ÁTÁLLÁS A CONNECT EDITION VERZIÓRA?

Kérjük, folytassa a felhasználók átállítását és ne feledje, hogy például a „federation” funkció is elérhető a folyamat biztosítása érdekében. A „Success Play” szintén elérhető a frissítés elősegítéséhez. További információk az alábbi linkeken érhetők el angolul:

https://www.bentley.com/en/Perspectives-and-Viewpoints/Topics/Campaign/Federation

https://www.bentley.com/en/perspectives-and-viewpoints/topics/campaign/bentley-user-registration

MI TÖRTÉNIK AZ OTTHONI LICENSZEKKEL?

A Bentley megszünteti az otthoni licenszeket. Egyedileg lehet igényelni 30 napos ideiglenes licenszeket otthoni használatra CONNECT Edition verziójú termékre. Kérjük, ne feledje, hogy a SELECT® megállapodás kimondja, hogy az otthoni licenszek nem alkalmazhatók kereskedelmi, termelési, kiértékelési vagy oktatási célokra.

MI TÖRTÉNIK KIHELYEZETT (DEPLOYED) SELECTSERVER HASZNÁLATA ESETÉN?

Minden kihelyezett (deployed) és „hosted” SELECTserver-hez kapcsolódó válasz megtalálható ezen az oldalon, ha mégis maradt Önben kérdés, keressen minket bizalommal.

MEGMARAD A SELECTSERVER TÁMOGATÁSA A „SUNSETTING” IDŐSZAKBAN?

Igen.

További tudnivalók.

MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR AZ ELŐFIZETÉSI JOGOSULTSÁGI SZOLGÁLTATÁS (SUBSCRIPTION ENTITLEMENT SERVICES - SES)?

A felhasználók továbbra is élvezhetik a hálózatos licensz-használat előnyeit, úgy hogy elkerülhetik a licensz túlhasználat többletköltségét. A SES lehetővé teszi a maximálisan használható licenszek számának beállítását. A szoftverek és az előfizetések használata a felhasználók beazonosításával történik (CONNECTION Client), mely sokkal biztonságosabb és lehetővé teszi a valós idejű szoftverhasználat monitorozását. További tudnivalók.


ASZTALI ALKALMAZÁSOK TÁMOGATÁSA

A MÁR NEM TÁMOGATOTT VERZIÓKHOZ KAPCSOLÓDÓ SERVICE REQUEST-EKRE IS FOG VÁLASZ ÉRKEZNI?

A Bentley első sorban a támogatott verziókról érkező service request kérdéseket fogja megválaszolni és nem tudja garantálni, hogy a már nem támogatott verziók kérdéseire azonnali válasz érkezik. A felhasználók ettől függetlenül továbbra is hozzá tudnak majd férni a Bentley Communities forrásaihoz és információihoz. (https://communities.bentley.com/)

 

Milyen kockázattal jár a nem támogatott alkalmazások futtatása?

  •  Megemelkedhet a projektleállások száma
  •  Az operációs rendszerek frissítései (pl.: Windows 10-re) és a hozzájuk tartozó biztonsági csomagok könnyen lehet, hogy nem lesznek támogatottak és fennakadásokat okozhatnak az alkalmazások használatában.
  •  Veszélyben lehet a megfelelés (pl.: SOX)

A SELECT ELŐFIZETÉS MILYEN ELŐNYEIT TARTHATOM MEG A MÁR NEM TÁMOGATOTT ALKALMAZÁSOK ESETÉBEN?

Számos előny megmarad, köztük a támogatott verzióra való frissítés lehetősége, amely magában foglalja a hálózatos licenszelés előnyeit.

BEFOLYÁSOLNI FOGJA EZ AZ EGÉSZ A SELECT ELŐFIZETÉSEKET?

A Bentley arra kéri minden felhasználóját, hogy újítsák meg a szerződésüket a legújabb ÁSZF érvénybe lépése végett. A meglévő szerződések dátumai függetlenek a Támogatási Feltételekben (Support Policy) leírt információktól, valamint a SELECTserver leállításától.