A licenszek és a terméktámogatás fenntartása

Licenszelés

 

 

2021. január 1.-jén a SELECTserver licenszkezelő szolgáltatás megszűnik. 

 • Az új típusú licenszeléssel működő (Subscription Entitlement Service: SES) alkalmazásokat (CONNECT Edition, SELECTseries10) nem fogja érinteni a változás.
 • A korábban a SELECTserver-en keresztül licenszelt, régebbi asztali alkalmazások hálózatos licenszelési lehetősége megszűnik és a licenszeket egy adott számítógéphez kell majd regisztrálni.
 • A ProjectWise® és a többi kliens/szerver rendszer a továbbiakban az új licenszeléssel (SES) fog működni.  Ezeknél nem lesz szükség a számítógépek regisztrációjára.  
 • A SELECTserver adminisztrációja megszűnik és helyére a SES kerül az alábbiakban ismertetett módon.
 • A kihelyezett (deployed) SELECTserver támogatása is megszűnik. A kliens/szerver alkalmazások (pl.: ProjectWise) megtartják a “lejáró” támogatottsági státuszukat addig, amíg elérhető nem lesz belőlük a SES alkalmas verzió. Az alkalmazás továbbra is elérhető marad, bár a Bentley javasolja a legújabb verzióra való frissítést a felhasználók biztonsága érdekében.
 • Amint lehetőség van rá, javasolt frissíteni. Így elkerülhető a géphez kötött licenszek használata. (A régebbi szoftververziók használhatóak maradnak a géphez kötött licenszekkel.)

A SELECTserver leállítása milyen hatással lesz a programok és a licenszelés működésére?

A Bentley alkalmazások korábbi generációi továbbra is képesek lesznek az új géphez kötött licenszekkel futni. Azonban, az összes licenszkezelési és hozzáférési beállítást eltávolítják, vagy helyettesítik a SES-en belüli funkciókkal:

 • Aktiválás - Az összes meglévő aktiválási kulcs, az ügyfél-aktiválási csoportok és az ideiglenes aktiválási kulcsok is továbbra is működni fognak a Bentley termékek aktiválásához. Az adminisztrátoroknak azonban regisztrálniuk kell a szoftvereket a géphez kötött használathoz. Erre az előfizetési szolgáltatások portálján kerülhet sor. (Subscription Services Portal:https://subscriptionservices.bentley.com/ )
 • SELECTserver adminisztrációs portál - A rendszergazdai portál (selectserver.bentley.com) teljes egészében eltávolításra kerül és a kezelési funkciók átkerülnek az előfizetési szolgáltatások portáljára (Subscription Services Portal: https://subscriptionservices.bentley.com/ ).
 • Checkout korlátozások - A SELECTserver kiszolgálón belüli checkout korlátozások eltávolításra kerülnek és helyébe a SES checkout korlátozások lépnek. A korábban beállított korlátozások elvesznek és a SES-ben újból létre kell hozni azokat. A checkout korlátozások globális/országos szinten és nem az aktiválási kulcs szintjén kerülnek meghatározásra.
 • Licensz checkout - A licensz checkout továbbra is a Desktop License Tool segítségével és a Subscription Services Portal használatával történhet majd.
 • Egyéni aktiválási csoportok (CAG) - A CAG aktiválási kulcsai továbbra is aktiválják a Bentley szoftvereket. Azokat a termékkorlátozásokat, amelyek az adott aktiválási csoportra (CAG) vonatkoztak, újra létre kell hozni, mint allokációs csoportot (Allocation Group) a SES-en belül, majd ezután aktiválási kulcshoz kell társítani.
 • Ideiglenes aktiválási kulcsok - Az ideiglenes aktiválási kulcsok továbbra is aktiválják a szoftvereket, azonban az aktiválási kulcs befejezési dátuma után a kulcs elveszti érvényét. A CAG-okhoz hasonlóan a termékkorlátozásokat is megszüntetik és azokat a jogosultsági csoportokban (Entitlement Group) újra létre kell hozni.
 • Felhasználó-hozzáférési korlátozások - A felhasználó-hozzáférési korlátozások megszűnnek.  
 • ELS szolgáltatás szintű konfiguráció - A szolgáltatás szintű konfigurációt már nem támogatják. A SES-en belüli korlátozások mindössze annak beállítására szolgálhatnak, hogy szervezeti szinten mely szolgáltatási szintek legyenek elérhetőek.
 • Telephely (Site) - A SELECTserver kiszolgálón beállított telephelyek törlődnek. A meglévő telephelyek aktiválási kulcsait hozzá kell rendelni a megfelelő felhasználási országhoz a SES-en belül. Az összes termék-hozzáférési korlátozást, mely a globális vagy az országos szinthez lett beállítva, hozzá kell rendelni az adott aktiválási kulcshoz.  

A legújabb verziójú alkalmazásokat (CONNECT Edition), melyek már az új licenszeléssel (SES) működnek, semmilyen változás nem érinti.

Mi fog történni 2021. január 1.-jén a SELECTserveren keresztül licenszelt asztali alkalmazásokkal?

A SELECTserveren keresztül licenszelt alkalmazások esetében géphez kötött licenszekre lesz szüksége a felhasználóknak, hogy továbbra is használni tudják őket. A géphez kötött licenszekre, vagy SES-alkalmas verzióra való áttérés nélkül egy ú.n. deaktivációs mód fog életbe lépni, amely alkalmazásonként eltérő lehet. Példának okáért, a MicroStation® vagy más tervező alkalmazások esetében (amelyek verziója a V8i SELECTseries 10 előtti) az alkalmazás 15 percenként le fog állni. Más alkalmazások lehet, hogy nem lesznek egyáltalán elérhetőek, ilyen lesz például az összes Offshore Structural Analysis szoftver. A deaktivációs mód mindaddig érvényben marad, ameddig a géphez kötött licenszek regisztrációra nem kerülnek. 

Milyen előnyökkel jár az előfizetési jogosultsági szolgáltatás(Subscription Entitlement Services - SES) ?

A felhasználók továbbra is élvezhetik a hálózatos licensz-használat előnyeit, úgy hogy elkerülhetik a licensz túlhasználat többletköltségét. A SES lehetővé teszi a maximálisan használható licenszek számának beállítását. A szoftverek és az előfizetések használata a felhasználók beazonosításával történik (CONNECTION Client), mely sokkal biztonságosabb és lehetővé teszi a valós idejű szoftverhasználat monitorozását. 

Mi az a „géphez kötött licensz”?

A hálózatos licenszek lehetővé teszik, hogy több gépen megosztva használhassuk a licenszeket. A géphez kötött licensz egy géphez van hozzárendelve, csak azon a kijelölt gépen lehet használni. A rendszergazdáknak ezeket a gépeket előzetesen regisztrálniuk kell. 

Lesz lehetőség a géphez kötött licenszek kezelésére?

A rendszergazdák az Entitlement Management felületén tudják a géphez kötött licenszek beállításait módosítani. Ott állítható be a regisztráció és a regisztráció megszüntetése. A regisztráció megszüntetésére korlátozott időintervallum áll rendelkezésre.

Hogyan tartható meg a hálózatos licenszelés?

A szoftverek legújabb verziója (CONNECT Edition) és a SES licenszelés biztosítja a hálózatos licenszelés előnyeit.

Hogyan regisztrálhatók a géphez kötött licenszek?

Amennyiben az alkalmazások nem lettek a legújabb verzióra frissítve és át kell állni a géphez kötött licenszekre, úgy egyenként kell majd a licenszeket a számítógépekhez rendelni. A géphez kötött licenszek esetében egy termék teljes mértékben egy adott számítógéphez lesz kötve, így annyi licenszre lesz szükség, ahány számítógép van. A folyamatot a Subscription Services Portal – on (https://subscriptionservices.bentley.com/ ) az Entitlement Management felületen lehet elkezdeni. Az eszköz regisztrációs oldal elérése után egy előzetesen feltöltött listából lehet majd kiválasztani a számítógépeket. Ehhez a listához később is egyszerűen lehet majd eszközt hozzáadni, valamint lehetőség lesz az eszközök tömeges feltöltésére is.

Mikor lesz elérhető a Subscription Entitlement Service (SES) keretében a géphez kötött licenszek regisztrációja?

A géphez kötött licenszek SES általi regisztrációjára 2020. október 31.-től lesz lehetőség.

Hogyan kerülhető el a géphez kötött licenszek használata?

Az összes szoftver CONNECT Edition verzióját és bizonyos szoftverek SS10 verzióját lehet a továbbiakban hálózatos licensszel használni. 

Hány darab géphez kötött licenszt kell regisztrálnom?

Azon cégek számára, akik nem frissítenek a CONNECT Edition verzióra (SES-en keresztül) vagy a SELECTseries 10 verzióra, az adminisztrátoroknak kell majd a kívánt számítógépeket a géphez kötött licenszekhez egy külön erre a célra készült listába regisztrálnia. Minden olyan eszközt be kell regisztrálni, amin használni kívánják a szoftvert. A Bentley javasolja, hogy minden cég mérje fel az egyéni igényeit, hogy hány licenszre lesz szüksége. A rugalmasság biztosításához, a géphez kötött licenszek számának nincs felső korlátja.

Mi fog történni a MicroStation / J®-vel és a Gateway esetében?

A MicroStation/J technológiai megszakítás nélkül továbbra is futtatható lesz, viszont a Gateway esetében regisztrálni kell a gépeket. 

Mi történik, ha folyamatban van az átállás a CONNECT Edition verzióra?

Kérjük, folytassa a felhasználók átállítását és ne feledje, hogy például a „federation” funkció is elérhető annak biztosítása érdekében, hogy szervezete megvalósítsa ezt 2021. január 1.-ig. A „Success Play” szintén elérhető a frissítés elősegítéséhez. További információk az alábbi linkeken érhetők el angolul:

https://www.bentley.com/en/Perspectives-and-Viewpoints/Topics/Campaign/Federation

https://www.bentley.com/en/perspectives-and-viewpoints/topics/campaign/bentley-user-registration

Mi történik kihelyezett (deployed) SELECTserver használata esetén? 

A kihelyezett SELECTserver támogatása is megszűnik. A kliens/szerver alkalmazások (pl.: ProjectWise) megtartják a “lejáró” támogatottsági státuszukat addig, ameddig elérhetővé nem válik a SES-alkalmas verzió. A felhasználók saját felelősségükre tovább használhatják őket.

Mi történik az otthoni licenszekkel?

A Bentley megszünteti az otthoni licenszeket. Egyedileg lehet igényelni 30 napos ideiglenes licenszeket otthoni használatra CONNECT Edition verziójú termékre. Kérjük, ne feledje, hogy a SELECT® megállapodás kimondja, hogy az otthoni licenszek nem alkalmazhatók kereskedelmi, termelési, kiértékelési vagy oktatási célokra.

Mi történik, ha a cégemre jogilag kötelező érvényű szerződés van hatályban, amely megköveteli egy meghatározott, idősebb szoftververzió használatát? 

A régebbi alkalmazásverziók továbbra is elérhetők lesznek géphez kötött licenszekkel. A meglévő projektek zavartalan migrációjának biztosítása érdekében bizonyos szoftverek esetén alkalmazható a SELECTseries 10 alkalmazás verzió. 

Mi történik, ha az alkalmazásnak nincsen újabb verziója?

Amennyiben egy alkalmazásnak nincsen CONNECT Edition vagy SELECTseries 10 verziója a SES-en belül, úgy nem lesz érintett a SELECTserver leállításában. Azt az eszközt, amelyen kizárólag ilyen alkalmazások futnak, nem kell majd regisztrálni. A nem érintett alkalmazások listája hamarosan elérhető lesz.

Hol tekinthetők meg a Bentley terméktámogatási irányelvei (Support Policy)?  

A Bentley licenszek kezelésével kapcsolatos határidők és a terméktámogatási információk az alábbi oldalon tekinthetők meg.

https://www.bentley.com/en/license-administration-services

Hol találok további információkat a CONNECT Edition és SELECTseries 10 verziókról?

További információkért a CONNECT Edition-re való áttérésről látogasson el az alábbi oldalra: 

https://www.bentley.com/en/products

Asztali alkalmazások támogatása

A már nem támogatott verziókhoz kapcsolódó service request-ekre is fog válasz érkezni?

A Bentley első sorban a támogatott verziókról érkező service request kérdéseket fogja megválaszolni és nem tudja garantálni, hogy a már nem támogatott verziók kérdéseire azonnali válasz érkezik.  A felhasználók ettől függetlenül továbbra is hozzá tudnak majd férni a Bentley Communities forrásaihoz és információihoz. (https://communities.bentley.com/ )

Milyen kockázattal jár a nem támogatott alkalmazások futtatása?

 • Megemelkedhet a projektleállások száma
 • Az operációs rendszerek frissítései (pl.: Windows 10-re) és a hozzájuk tartozó biztonsági csomagok könnyen lehet, hogy nem lesznek támogatottak és fennakadásokat okozhatnak az alkalmazások használatában.
 • Veszélyben lehet a megfelelés (pl.: SOX)

A SELECT előfizetés milyen előnyeit tarthatom meg a már nem támogatott alkalmazások esetében?

Számos előny megmarad, köztük a támogatott verzióra való frissítés lehetősége, amely magában foglalja a hálózatos licenszelés előnyeit.

Befolyásolni fogja ez az egész a SELECT előfizetéseket?

A Bentley arra kéri minden felhasználóját, hogy újítsák meg a szerződésüket a legújabb ÁSZF érvénybe lépése végett. A meglévő szerződések dátumai függetlenek a Támogatási Feltételekben (Support Policy) leírt információktól, valamint a SELECTserver leállításától.